top of page
  • Фото автораТроїцький відділ

«Результати діяльності Троїцького відділу Старобільської місцевої прокуратури у 2019 році»

Троїцьким відділом Старобільської місцевої прокуратури в межах повноважень, визначених Конституцією України та Законом України «Про прокуратуру», вживались організаційні та практичні заходи щодо ефективної реалізації наданих законом повноважень, зміцнення та безумовного дотримання законності у сфері протидії злочинності, захисту інтересів держави, притягнення винних осіб до відповідальності, відшкодування спричиненої шкоди.

Найбільш актуальні питання протидії злочинності обговорено на 2 координаційних нарадах.

Спільно з іншими правоохоронними органами проведено ряд заходів з метою поліпшення криміногенної ситуації в районі. Вжитими заходами вдалося не допустити росту окремих видів злочинів, а на деяких напрямках злочинності забезпечено її зниження.

Протягом 2019 року прокурорами Троїцького відділу забезпечено нагляд у 947 кримінальних провадженнях. У зв’язку з неповнотою проведення досудового розслідування скасовано 10 незаконних постанов слідчих про закриття кримінальних проваджень, що склало 5,6% від загальної кількості закритих кримінальних проваджень, надано 106 письмових вказівок.

До суду направлено 133 обвинувальних акта, у тому числі 23 - з угодами про визнання підозрюваним винуватості, 29 - з угодами про примирення між потерпілим та підозрюваним.

Підтримано державне обвинувачення з прийняттям остаточних рішень у 139 кримінальних провадженнях, в тому числі стосовно 3 неповнолітніх. За наслідками розгляду судом постановлено вироки стосовно 127 осіб, стосовно 6 вирішено питання про застосування примусових заходів медичного характеру. Крім того прийнята участь в розгляді 33 справ з питань виконання вироків.

Порушень прав потерпілих, конституційних прав громадян, які підозрювалися у вчиненні кримінальних правопорушень, не допущено. Судом протягом 2019 року виправдувальні вироки не виносилися.

В порядку ст.65 ЗУ «Про запобігання корупції» внесено 2 подання, які розглянуто із притягненням 1 посадової особи до дисциплінарної відповідальності.

До галузевого відділу прокуратури області спрямовано інформації для складання 5 протоколів про адміністративне правопорушення, за результатами розгляду яких складено 5 протоколів про адміністративні правопорушення, пов’язані з корупцією, які розглянуто судом з призначенням адміністративних стягнень.

Направлено до суду 4 обвинувальних акти про корупційні злочини, в тому числі 1 у бюджетній сфері. В межах кримінального провадження процесуальним керівником заявлено позов про відшкодування матеріальної шкоди, завданої корупційним злочином на суму 60 тис. грн.

В земельній сфері направлено до суду 1 обвинувальний акт, за ознаками складу кримінального правопорушення, передбаченого ч.2 ст. 1971 КК України.

Протягом 2019 року перевірено 26 оперативно-розшукових справ, надано 8 вказівок, внесено 1 документ реагування, за результатами розгляду якого притягнуто до дисциплінарної відповідальності 2 посадові особи Троїцького ВП ГУНП.

Під час виконання повноважень, передбачених ст. 23 Закону України «Про прокуратуру» , Троїцьким відділом заявлено 6 позовних заяв на суму 2406 тис. грн., з них 1 позов щодо повернення земельної ділянки та стягнення шкоди внаслідок самовільного використання на суму 28 тис. грн., 3 заяви про встановлення факту припинення права постійного користування земельною ділянкою площею 10,2 га та вартістю 304 тис.грн., площею 49,7 га. вартістю 1328 тис.грн, площею 8,2 га. вартістю 245 тис. грн., 2 заяви про визнання спадщини на земельні ділянки відумерлою площею 8.8 га та 7,9 га. вартістю 254 та 247 тис.грн. відповідно.

Спрямовано 1 скаргу на дії державного виконавця, яка задоволена в повному обсязі.

У сфері захисту прав дітей протягом зазначеного вище часу до суду спрямовано 3 кримінальних провадження за 1 фактом: 1- з клопотанням про застосування примусових заходів медичного характеру, 1- з клопотаннями про застосування до малолітніх примусових заходів виховного характеру у зв’язку з недосягненням віку з якого наступає кримінальна відповідальність та 1 - кримінальне провадження з обвинувальним актом.

В порядку адміністративного судочинства до суду спрямовано 4 позовних заяви, з них: 2 - у сфері земельних правовідносин, а саме про зобов’язання оформлення права постійного користування земельною ділянкою під навчальними закладами та 2- адміністративні позови про зобов’язання оформлення права власності на майно навчальних закладів.

Під час виконання повноважень, передбачених ст. 26 Закону України «Про прокуратуру» Троїцьким відділом під час здійснення нагляду за Додержанням правоохоронними органами району конституційних прав громадян під час затримання та доставлення в адміністративному порядку, виконання рішень суду про накладення адміністративних стягнень у вигляді адміністративного арешту на усунення виявлених порушень внесено 5 документів, за наслідками розгляду яких притягнуто до відповідальності 7 осіб, внесено 2апеляційні скарги на постанови Троїцького районного суду про призначення винний особі суспільно-корисних робіт та про призначення винній особі адміністративного арешту.

Реалізуючи принцип гласності в діяльності органів прокуратури протягом 12 місяців 2019 року працівниками Троїцького відділу здійснено 32 виступи в засобах масової інформації.

В умовах реформування органів прокуратури Троїцький відділ продовжує забезпечувати належне виконання функцій, визначених Конституцією України та Законом України «Про прокуратуру».

Начальник Троїцького відділу

Старобільської місцевої прокуратури А. Великоцький

bottom of page